Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2018 21:38 - Кой е Св. Николай Чудотворец?
Автор: horos Категория: История   
Прочетен: 2099 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 09.12.2018 21:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Св. Никола (Николай) Чудотворец

 

На 6 декември празнувахме Никулден. Какъв е този празник и наистина ли е посветен на някакъв християнски светец, както ни убеждава църквата? Според поверието, св. Николай Мирликийски е роден на 15 март 270 г. в град Патара, Ликия. Починал е на 6 декември 343 г. на 73 години в град Мира (Ликия), където е и погребан в базиликата Св. Николай в същия град. От град Мира и областта Ликия той носи името Мирликийски, с което е известен сред християнските среди и денят на смъртта му е обявен за празник на светеца. Но защо образът му стои на първата редица от икони, на олтарите на православните храмове, наред с тези на Христос, Богородица, Евангелистите, Св. Илия и други важни библейски персонажи? С какво той заслужава това място, освен ако под образа и името му не се крие някой друг? Върху това ще разсъждаваме днес.

В темата за Св. Димитър писах, че името на светеца идва от двете митри, които носи древноегипетският бог Хор на главата си. Той е носител на бялата митра като владетел на небесното царство, но след победата над чичо си Сет, боговете му дават и червената митра. Тя е символ на владетелите на земното царство и преди е стояла на главата на Сет. По този начин един от епитетите на бог Хор е бил „Ди митри“, или носителят на две митри. Оттам идва името Димитър, а не е от някакъв християнски светец. Същото е и с името Никола. В гръцката си форма то се състои от името Никао (побеждавам) и лаос (народ). Така в Росия името е Николай, но в България и в Украйна то е Никола (Микола). Защо този светец носи това име? Какъв победител е в народа, или на бога, ако приемем, че наставката след „никао“ е ила, ел, ла, което ще рече Бог?

В Евангелието на Йоан гл. 16, стих 33 Исус казва следното:

В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света.

Ето един истински победител от народа, който може заслужено да носи това име.

image

Името Никола, също както и името на Св. Димитър е приякор на Христос. Името Мирликийски навярно идва от мир (свят) и лик (ликувам, играя хоро, веселя се). Светът е имал основание да се радва и да се весели, след като в него се е появил Месия, Христос, който ще помогне на всички повярвали в него да постигнат безсмъртие.

Още един епитет носи Св. Николай и той е Чудотворец. Според легендите е правил много чудеса, но най-известното чудо от тях е Спасяването на трите девици. Него го има и като вариянт Спасяването на трите деца, Спасяването на трма невинни от смърт и др.

Ето и самата легенда:

Спасението на трите девици

Преданието разказва как св. Никола помогнал на изгубил богатството си човек с три дъщери. Във времената, в които живеели, жените не можело да се омъжат без зестра и над тях грозяла опасността да бъдат принудени да станат блудници. Когато техният баща се решавал да продаде някоя от дъщерите си, ненадейно някой променял съдбата ѝ. Разбира се, това бил светецът, който подхвърлял кесия с жълтици през прозореца и без да чака отплата си тръгвал, без да бъде разкрит от никого. Същото се повторило за втората и третата дъщеря – по една кесия, с чиято помощ девойките успявали да се оженят. На третия път търговецът хукнал да гони странника, който му подхвърлил парите, тичал след него бездиханно, в мига, в който почти го застигнал, съзрял в него Божия пратеник, осъзнал, че само такъв можел да бъде той, само свят можел да бъде неочаквания дар, който го спасил от грях. Оттогава почитат св. Никола като закрилник на имота и парите.

Според един от вариантите на легендата св. Никола подхвърлил торбите с жълтици не през прозореца, а през комина. Те попадали в прострените да се сушат на камината чорапи. Така било поставено началото на традицията, популярна в Северна Америка и Западна Европа, да се оставят чорапи на Коледа, в които добрия старец поставя своите подаръци. (от Интернет)

image

„Свети Николай спасява трима невинни от смърт“ – картина от Илия Репин, 1888 г.

 

Защо девиците, децата и невинните са точно трима, а не един например?

Нека да открием отговора в гръцката митология. Според нея, единадесетия (а според мене дванадесетия) подвиг на Херакъл бил да вземе златните ябълки от градината на трите Хеспериди. Те са нимфи, дъщери на титана Атлас и нимфата Хесперида. Живеели в крайния Запад на земното кълбо, където растяла ябълка със златни плодове. Херкулес убил стоглавия дракон Ладон. И тук, както и в чудесата на Св. Николай има и други версии. Според една от тях египетският цар Бусирид намислил да отвлече прекрасните Хеспериди и наел пирати. Те нападнали Хесперидите в градината им, но Херкулес ги спасил като убил разбойниците. За благодарност те му подарили златните ябълки.

image

Бронзов бюст на Херакъл от Чирпанско, който държи трите златни ябълки на Хесперидите в лявата си ръка.

Подобни статуетки на Херакъл, или на римският император Комод (които се изживявал като прероден Херакъл), са намирани много на територията на България. За мнозина не е тайна, че много от древногръцките божества имат тракийски произход и Херакъл е едно от тях. В тези легенди различното от чудото на Св. Николай е само това, че героят получава в дар три златни ябълки. Името Херакъл, Херкулес в римската митология е съставено от две думи. Първата е името на бог Хор-Хер, а второта дума е клеос. Клеос (гръцки: κλέος) е гръцката дума, която се превежда като "известност" или "слава". Тя е свързана с думата "да чуеш" и носи смисъла на "какво чуват другите за теб". Гръцкият герой печели клеос чрез извършването на велики дела.

Херакъл (Херкулес) означава Славният Хор, Хер и е епитет на Христос.

Сега ще отговоря и на въпроса: „Какви са тези девици, защо са точно три и защо е имало нужда да бъдат спасявани?“

В индуизма съществуват три гуни, три заблуди, които държат човеците в плен на материята. Наричат ги ТАМАС, РАДЖАС и САТТВА. Аз ще ги предам така, както ги описва Ошо в книгите си. Той ги нарича НЕВЕЖЕСТВО (Незнанието), СТРАСТИ (Желание да притежаваш), и ЕГО (Желанието да се изявяваш уж в името на Доброто). В Индия подвластните на тези гуни попадат в групи, наречени КАСТИ. Кастите са четири, но има и една подкастова наречена ЧАНДАЛА. Останалите са ШУДРИ, ВАЙШИ, КШАТРИИ И БРАХМАНИ. Поради невежеството си много от човеците нямат никаква собственост (ШУДРИТЕ) и работят за ВАЙШИТЕ. ВАЙШИТЕ са собственици на земя, магазини, работилници, заводи... Те са победили НЕВЕЖЕСТВОТО и робуват на втората гуна – СТРАСТИТЕ. Под властта на третата гуна – САТТВА са тези от третата каста – КШАТРИИ. Тук са всички управляващи. Победителите на трите Гуни са БРАХМАНИТЕ. Те не са подвластни на заблудите и само учат останалите как да преминават в по-горна каста и да станат като тях.

Трите Гуни, това са трите девици, деца, невинно осъдени, които Свети Никола е освободил, а Херакъл за това получава трите златни ябълки на Хесперидите. Не си мислете, че това учение е чисто Индийско. Има го и в Християнството.

 Изкушението на Исус в пустинята е било един вид изпит, че той вече е подчинил трите Гуни е станал Брахман. Чак тогава той започва да проповядва учението си сред народа.

 В апокрифното Евангелие на Филип, Исус учи своите ученици: 

„Вкъщи стопанинът е натрупал всичко: и деца, и роби, и добитък, и кучета, и свине, и пшеница, и ечемик, и слама, и трева, и (кокали), и месо, и жълъди. Но той е мъдър и знае храната на всеки: пред децата е сложил хляб и (маслиново масло и месо); пред робите е сложил (рициново масло и) пшеница; на добитъка е (хвърлил ечемик) и слама, и трева. На кучетата е хвърлил кокали, а (на свинете) е хвърлил жълъди и трохи хляб. Така и ученикът на Бога. Ако той е мъдър, схваща ученичеството. Телесните форми няма да го въведат в заблуда, а ще погледне състоянието на душата на всеки и ще поговори с него. Много животни в света имат формата на човека. Когато той ги познае, на свинете ще хвърли жълъди, на добитъка ще сложи ечемик, и слама, и трева, на кучетата ще хвърли кокали, на робите ще даде кълнове, на децата ще даде съвършеното.”

Исус нарича човеците от кастата на ШУДРИТЕ „домашен добитък“. Те също като добитъка работят за собственика и получават за това единствено храна и подслон. ВАЙШИТЕ са кучетата, КШАТРИИТЕ – роби (на егото) БРАХМАНИТЕ – Деца.

Виждате, че всичко е като в Индия, но Християнската църква е изхвърлила и унищожила всичко, което може да помогна на човека да излезе от животинското и да победи Материялния свят.

Свети Николай го припознават и като Санта Клаус (Коледа) и всеки християнин чака на Бъдни Вечер (вечерта преди Коледа), той да му донесе някакъв подарък. Какъв истински подарък може да донесе той на очакващите? На ШУДРИТЕ – да станат ВАЙШИ, на ВАЙШИТЕ да станат КШАТРИИ, а на КШАТРИЙТЕ да се превърнат в БРАХМАНИ. Колко Христосовци се раждат по Коледа? Църквата ни учи, че е само един, който уж се е родил преди 2018 години. Това е най-голямата й лъжа. Във всеки един от нас спи по един Христос, който очаква да получи трите златни ябълки и като Хор, синът на Озирис да се прибере при Изида.

 




Гласувай:
3



1. horos - Още по темата
22.12.2018 23:34
Матей 9:18-22
18 Докато им говореше това, ето, един управник,а който се беше приближил, му се поклониб и каза: „Навярно дъщеря ми е вече мъртва,в но ела и сложи ръката си върху нея и тя ще оживее.“г
19 Тогава Исус стана и го последва, и учениците му също го последваха. 20 И една жена, която от дванайсет години страдаше от кръвотечение,д дойде зад него и докосна края на горната му дреха,е 21 защото си повтаряше: „Само да докосна горната му дреха и ще оздравея.“ж 22 Исус се обърна и като я забеляза, каза: „Дъще, не се бой, твоята вяра те излекува.“з И в този миг жената оздравя.

Тази жена е наречена Вероника (Вярва в Ника, Исус) и тя става ученичката на Исус, която по- късно бърше с кърпа лицето му по кръстния път към Голгота..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: horos
Категория: История
Прочетен: 1654447
Постинги: 275
Коментари: 691
Гласове: 1502
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031