Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
17.07.2008 17:06 - Престъпление и наказание на Уолстрийт
Автор: vladikoff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2037 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 21.04.2010 17:48


imageИнтересна статия от в-к "Капитал". 

Никой от тях не мисли, че ще го хванат, но един по един те се озовават в затвора. Това са престъпниците с бели якички - бивши директори на големи компании, които обичат лукса и извършват престъпления за милиарди. От 4 септември гилдията на "баровските" затворници ще се увеличи с още един - Филип Бенет, бившия изпълнителен директор на Refco.

За финансовите си престъпления, които доведоха до фалита на най-голямата независима брокерска компания за търговия със стоки в света, Бенет ще плати с 16 години лишаване от свобода. Това реши окръжният съдия от Манхатън Наоми Рейс. Въпросът за финансовата глоба ще бъде уточнен по-късно, макар че Бенет доброволно е решил да се откаже от богатството си. "Тези мошеници не мислят, че ще ги хванат, заяви Рейс. Вие играете покер, в който залозите са много високи." При изслушване на присъдата 59-годишният Бенет е останал сдържан, от време на време очите му се пълнели със сълзи. Накрая се е покаял и се извинил на семейството си, на приятелите и бившите си колеги.

Прегрешенията

През февруари възпитаникът на Кембридж се призна за виновен по 20 точки от обвинението включително заговор, измами с ценни книжа, фалшифициране на документи. За прегрешенията му прокуратурата искаше максимална присъда от 315 години затвор. Престъпленията бяха разкрити през октомври 2005 г., когато бе установено, че в баланса на Refco липсват 430 млн. долара. При разследването на тази черна дупка прокуратурата разкри много по-големи злоупотреби, оценявани на 2.4 млрд. долара. Разбра се, че Бенет и неколцина негови съмишленици от края на 90-те години до октомври 2005 г. са се опитвали да скриват от кредитори, одитори и инвеститори истинското финансово състояние на компанията. Те са отклонявали стотици милиони долари загуби от сметките на Refco в края на отчетните периоди, така че никой да не разбере за тях.

В резултат на машинациите Бенет се е превърнал в милиардер, който се е глезил със скъпи "играчки" като мезонет на Парк авеню, 15 състезателни автомобила, включително седем ферарита, произведения на изкуството за над 29 млн. долара, огромна къща в Ню Джърси, самолет за 20 млн. долара и др.

Роденият във Великобритания бизнесмен се премества в САЩ преди 30 години заедно със съпругата си и постъпва на работа в Chase bank. Той се присъединява към Refco през 1981 г. и бързо се издига в йерархията, за да стане през 1998 г. президент и изпълнителен директор.

Пътят към прегрешенията

За седемте години начело на Refco Бенет я превръща в истинска империя за търговия с инструменти на стоковите борси. В своя апогей тя развива дейност в 14 държави и управлявала над 200 хиляди клиентски сметки.

През 2005 г. компанията стана публична и за първи път пусна свои акции на борсата. Емисията бе на стойност 580 млн. долара. Няколко месеца по-късно Refco съобщи, че по сметките й е записан дълг за 430 млн. долара към един от клиентите й, хедж фонда Liberty Corner Capital, който се оказа контролиран от Бенет. Информацията за дълга обаче не е била разкрита по време на първичното публично предлагане. Започна разследване. Това нанесе съкрушителен удар върху репутацията на компанията. Инвеститори, клиенти и кредитори моментално загубиха доверие към фирмата. За няколко дни капитализацията й се срина от 3.6 млрд. долара до 1 млрд. Бенет бе арестуван, а Refco обяви фалит и потърси съдебна защита срещу кредитори.

Това е четвъртият по големина фалит на Уолстрийт. Впоследствие компанията продаде бизнеса си за търговия с фючърси и борсови стоки на търговското поделение на лондонската Man Group (по-късно MF Global).

Наказанията на Уолстрийт

Присъдата на Бенет може да се каже, че е скромна в сравнение с тези на други престъпници с бели якички. От 2003 г. 16 ръководители на големи корпорации получиха присъди по над 20 години затвор заради особено тежки корпоративни престъпления. Сред тях са бившият директор на WorldCom Бърнард Ебърс, който излежава 25-годишна присъда, Самуел Израел и Даниел Марино, директори на хедж фонда Bayou, осъдени неотдавна на по 20 години всеки заради измами на инвеститорите, шефът на Enron Джефри Скилинг, който получи 24-годишна присъда заради най-зрелищния фалит в корпоративния свят досега.

След скандала с Enron наказанията за престъпленията на Уолстрийт станаха по-тежки. Фалитът на енергийния гигант повдигна завесата за агресивната арогантност и машинациите на директорите по време на борсовия бум през 90-те години и породи вълна от финансови скандали и фалити на компании. И докато през 80-те и 90-те години корпоративните престъпления се наказваха с по няколко месеца затвор, в ерата след Enron присъдите все по-често надвишават 20 години и са съпоставими с наказанията за тежки углавни престъпления.


Тагове:   наказание,


Гласувай:
0



1. анонимен - Който рискува - печели...
29.12.2008 22:20
Играл е смело и е имал малшанс да го хванат :)
цитирай
2. анонимен - maverickmoneymaking you can easily rake in $11, 917 per month
07.02.2012 10:36
Hi, This just came across my desk and I had to pass it on to you ASAP…
Internet multi-millionaire Mack Michaels has a few new positions available right now…
If accepted you can easily rake in $11, 917 per month starting from scratch.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Once you’re accepted just follow the training Mack gives you. It’s really quite simple…
Learn how Mack went from not being able to afford Christmas gifts to a millionaire lifestyle and how you can too!
BUT…
Due to the extremely high level of Hands-On time Mack spends with every new member he has to limit the number of positions that are open.
Right now there are only 2 available in your area. If you’re interested you should move quickly.
==> http://www.maverickmoneymaking.info/maverick.html
Your Friend, – Mike
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 608279
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!