Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
05.11.2015 14:39 - София - Сингапур на Балканите. Дрън, дрън!
Автор: vladikoff Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1929 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.11.2015 14:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image
По повод едно изказване на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции /БАИ/ от септември 2015, че работят България да стане Сингапур на Балканите,  не мога да не коментирам абсурдността (и наглостта) на това заглавие. 

Така се случи, че по същото време през септември изнасях лекция в кампуса Джиадинг на Шанхайския университет, пред студентския бизнес клуб. За тези, които не знаят, това е клуб, в който членуват децата на едни от най-богатите китайски бизнесмени и лекции в него е изнасял дори Марк Зукърбърг. В лекцията на няколко места включвах темата за България не само като туристическа, но и като инвестиционна дестинация. Целта ми беше от всичките 75 студенти в залата, които са бъдещи бизнесмени на големи китайски компании и бъдещи политици в КНР, поне няколко да дойдат и инвестират в България след 5-10 години. Дори един от тези бъдещи ръководители и предприемачи да дойде и да отвори завод у нас, това ще е повече, отколкото всички служители на БАИ са направили за инвестициите тази година. 

Директорът на БАИ казва, че "предстоят няколко основни мероприятия, които да рекламират страната ни като една добра инвестиционна дестинация в САЩ, Европа и Азия." От опит мога да кажа, че е много важно кой говори на такива презентации, а спикърите от държавната администрация не са достатъчно подготвени, за да създадат позитивен имидж на България. Писал съм вече по темата, така че не искам да се връщам пак на това кой ходи по подобни командировки http://vladikoff.blog.bg/lichni-dnevnici/2014/02/10/informacionni-kampanii-sred-bylgarite-v-chujbina-s-cel-popul.1237092 

По-надолу в интервюто се вижда, че освен добро желание, нито директорът, нито служителите на агенцията имат визия и план как да се работи при привличането на нови инвестиции. Никой не говори за дублирането на функции от Министерството на икономиката и БАИ, както и за постоянната игра на пинг-понг, в която прехвърлят документи на инвеститорите от едната към другата администрация. Подписват се някакви меморандуми, участва се в асоциации, като това не води до пряко повишаване познаваемостта на БАИ и нейната ефективност като структура. 

Темата за инвестициите в страната (особено връзките с Китай) ми е много присърце, така че не мога да остана безучастен, когато някой от подобна позиция се изказва неподготвен. Хем не можете да се похвалите с пряка помощ, от страна на БАи, с което сте допринесли за привличане на инвеститор, хем сте слаби презентатори, а се биете в гърдите как инвестициите са нарастнали. 

Повишаването на инвестициите е въпреки тромавите бюрократични процедури, въпреки вас, а не заради вас. 

Ето и линк на цялото интервю на г-н Янев в "Стандарт"
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=230380

www.vladikov.eu




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 606736
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!