Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
18.04.2013 21:20 - ЗА МЮСЮЛМАНИТЕ - ИЛИ ХУБАВО, ИЛИ НИЩО?
Автор: kordon Категория: Политика   
Прочетен: 4500 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За исляма - или хубаво, или нищо: така бихме могли да обобщим неспособността на мюсюлманите да понасят критика. Те могат да заклеймят и най-малката забележка като "ислямофобия". Така диалогът с тях става невъзможен.

Какво остана от Арабската пролет, която преживя своя разцвет през 2011? Една по-скоро мрачна зима, която принуждава да отправиш поглед отвъд северна Африка -  към исляма като цяло, чийто характер се определя от реалността в 57-те държави-членки на Организацията за ислямско сътрудничество.

Този вид анализи обичайно се посрещат с реакцията: обобщенията са неуместни. "Ислямът" не съществува. И така всяка дискусия е обречена. Без съмнение ислямът обединява едно изключително хетерогенно културно пространство - от арабизираната Северна Африка до Малайзия, от Централна Азия до етносите в Централна Африка. Но има нещо, което свързва не само всички тези култури, но и мюсюлманите в Европа или Съединените щати - убеждението, че Коранът съдържа висшето божествено откровение.

И този, който се ръководи от него, включително в делника, не изпитва голяма склонност да се подчинява на процеси като демокрацията, плурализма и толерантността. Оттам нататък в рамките на дадено въстание политическият ислям - от Иран до Египет - охотно влиза в тактически съюзи с либерални и демократични сили, които стават несъстоятелни след извършването на съответния преврат.

Светът на нетолерантността

В последните години драматично влошаване се забелязва и в обществените рамкови условия на държавите, в които не бяха извършени радикални промени. Индонезия и Малайзия в продължение на години бяха постоянно цитираните примери на страни, в които ислямът, толерантността и многообразието са до голяма степен съвместими. Междувременно обаче и там радикалите стават все по-влиятелни; атаките срещу всички, които се отклоняват от единствената правилна посока, зачестяват. Непосредствено преди Великден в Индонезия бяха разрушени пет християнски църкви.

И в исторически, и в най-актуален план няма нито една държава с преобладаващо ислямско население и плуралистичен обществен ред, с равноправно третиране на немюсюлманите. Тази постановка не е "ислямофобска", а исторически обусловена. И това, че във времената на халифатите между 9-ти и 13-ти век ислямските владетели са били по-толерантни от коронованите глави на християнството, казва повече за тогавашния характер на нечестивите християнски велможи.

Междувременно сред интелектуално и политически влиятелните кръгове в Европа цари настроение, отхвърлящо всяка критика към исляма като "расистка", "заплаха за демокрацията", "ксенофобска" или дори "дяснорадикална". Без съмнение съществуват определени форми на критика към исляма, които се обслужват от расистките клишета, но слагането на всички критики под един общ знаменател изключва съдържателното противопоставяне.

imageИ протестът срещу убиването с камъни ли е ислямофобия? 

Защо не можем да разговаряме спокойно?
Забележително е, че тези, които са против обобщенията на критиките към исляма, често на свой ред обобщават без каквито и да било задръжки. Като например бившият политик Юрген Тоденхьофер, който казва следното: "Как би могъл мюсюлманският свят да вярва в нашите ценности като човешки права, демокрация и правова държава, при положение, че среща от наша страна само потискане, унижение и експлоатация?". Той наистина използва думата "само". И в рамките на обобщаващата си защита на исляма продължава: "За разлика от положението при нас, в мюсюлманския свят феноменът ксенофобия изобщо не съществува. По отношение на любовта към ближния, сплотеността на семейството и гостоприемството можем да научим от мюсюлманите много".

На място обаче може и с просто око да се установи, че безброй трудови имигранти от Непал, Шри Ланка, Индонезия или Филипините, търсещи препитание в арабските държави, не са на същото мнение. Случаите на ежедневна дискриминация, а дори и на тежки издевателства от страна на работодателите са добре документирани. И нямало ксенофобия?

Многообразието, толерантността, плурализмът и демокрацията са ценности, които би трябвало да бъдат защитавани активно. Част от тях е и възможността мюсюлманите да могат безпрепятствено да практикуват вярата си. Но това не означава, че към тях не бива да се отправят никакви критики. А нарочното демонстриране на принадлежността към исляма е в крайна сметка отхвърляне на всички тези ценности, чиято загуба би навредила и на мюсюлманите - дотогава, докато са малцинство.

АГ, ДПА, ВО, Б. Михайлова/Редактор: М. Илчева


Източник




Гласувай:
5



1. анонимен - Подводни
19.04.2013 00:59
Проблемът на Европа не е ислямът. Проблемът на Европа е страхът.
цитирай
2. kordon - от kordon до Подводни
19.04.2013 08:28
Страхът от какво, Подводни?
цитирай
3. podvodni - Страх от "общественото мн...
19.04.2013 10:53
Страх от "общественото мнение". Страх да не бъдат заклеймени от "светованта общественост" като фашисти, не цивилизовани и престъпници. Страх от спомена от миналото. Я кажи от колко време на всеки "европеец" наби5ват в главата, че национабизмае равен на расизъм, фашизъм, хитлеризъм и води задължително да война? Колко десетилетия емпринтват в мозъците ни образа на черната униформа на СС?
цитирай
4. dimat - Проблемът,
19.04.2013 17:14
не само на Европа.а на света не са излямът,или будизмът,или...каквато и да е религия.Проблемът са евреите и тяхната религия.СЛЕДСТВИЕТО ОТ КОИТО Е
НАЛОЖЕНАТА В СВЕТА ФИНАНСОВА СИСТЕМА.Точно това "следствие" е ,което
непрекъснато участва в живота на всички народи и диктува правилата за тяхното
съществуване.Именно,съществуване,защото,ако(и когато) решат,те могат да го прекратят.Ние,обикновените хора,милиони и милиарди виждаме ежедневните
войни,атентати,безработица,глад ,стачки и т.н и си мислим,че причината за това са правителства,религии,отделни етноси,секти от всякакъв вид и т.н.Виждаме в техни лица,причинителите на всички негативни процеси в живота на Планетата.
Донякъде се досещаме(малка част от нас),че причината е в наложената в Света
ФИНАНСОВО-ЦЕННОСТНА СИСТЕМА,но,като цяло,същността остава невидима.
Като един бацил, причинител на дадена болест,при който си мислим,че виждаме и лекуваме болестта,НО НЕ ОТСТРАНЯВАМЕ ПРИЧИНИТЕЛЯ.
Затова,преди да се научим да лекуваме последствията от исляма,трябва да се на-
учим да лекуваме бацила,който стои в основата на всичко,а именно,юдейско-ци-
онистко - банкерската система,наложена ,не само в България,но и в Света.Това
значи,да се промени радикално,цялата ценностна система на човека,защото,само
по този начин човек може да се измъкне от лапите на СИСТЕМАТА.
цитирай
5. kordon - от kordon до podvodni
19.04.2013 18:46
Съгласен съм с Вас, че у европейците е създадена страхова психоза от вероятността някой да изкаже открито критика, обвинение или негативно мнение спрямо каквото и да е чуждо или вредно явление, колкото и да е очевидна вредата от него. Според мен това е умишлено наложен комплекс, чрез който успешно се заглушава всяка опозиция и се поощряват разрушителни и деградиращи фактори. Кой и защо налага подобни вредителски явления мисля че сполучливо обяснява dimat в своя коментар.
цитирай
6. kordon - от kordon до dimat
19.04.2013 20:29
И аз мисля, че евреите имат съществено участие в разложителните и разоряващи европейската култура процеси.
цитирай
7. zarenkow - Ооооо, няма такова нещо, като страх.
21.04.2013 16:23
Всичко е бизнес , тези които могат да кажат баста на примитивните порядки , носещи враждебност и ретроградност просто трябва да загубят бизнес. Кой ще спре отношения със Саудите и Емиратите например, които са откровено реакция на ценностите на западната цивилизация. Просто нашия Свят си е безпринципен в това отношение. Примери мнооооого и не само с мюсюлманите. Всички религии носят архаични , враждебни на сегашната цивилизация ценности. Юдейите да не би , като не са така демонстриращи , да са толерантни към останалия свят. Същата ретроградност, егоизъм и примитивизъм. Проблема е много сериозен и повсеместен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kordon
Категория: Политика
Прочетен: 4842729
Постинги: 467
Коментари: 2759
Гласове: 2285