Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
31.03.2015 15:31 - Новият адм. директор на "Пирин" Благоевград
Автор: vladikoff Категория: Спорт   
Прочетен: 2360 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Днес в спортните сайтове излезе новината, че Николай Янкулов (61 г.) е назначен за административен директор на ФК „Пирин” Благоевград. Няма как да пропусна да коментирам точно тази позиция в любимия футболен клуб и точно този избор на кмета.

Да започна коментара от факта, че новият директор на орлетата е назначен без конкурс на ръководния пост. През далечната 2010 г.. когато беше избран Христо Дундалов за същата позиция, поне имаше конкурс и реално събеседване с кандидати, които представяха концепции, сертификати и компетенции пред борда на директорите.

Вярно, че в момента „Пирин” е общински клуб, но изискванията за подобна отговорна длъжност предполагат сериозна селекция от специалисти, а не еднолично решение на кмета. Един конкурс би легитимирал Янкулов пред зелената общественост и би бил добра основа за самия него като директор.

Липсата на конкурс или поне обявено място за позицията, поне за мен, като юрист, буди недоумение и недоверие към избора на Н. Янкулов. Като привърженик на „Пирин”, реших да проверя: кой е Николай Янкулов? И открих много смущаващи неща в неговата биография. Ето по-скандалните моменти от нея:

През януари 2001 г. Н. Янкулов е дисциплинарно уволнен от Зоналния съвет на БФС заради корупция и е изваден от структурите на българския футбол.  Вестник „Капитал” излиза с голяма статия за схемата на подкупи, в която е участвал Янкулов. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sport/2001/01/13/206606_chistka_na_niskite_etaji_v_bfs/

Следва декада, в която въпросното лице работи като администратор в „Локомотив” София. През 2013 г. Янкулов е глобен с 500 лв и е наказан за един мач, заради „обида на длъжностни лица” (напсувал ги е) и доклад на съдийския наблюдател. Следва опровержение от страна на потърпевшия, чрез близкия му приятел Св. Табаков, но наказанието остава в сила. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1172975

Януари 2015 започва като януари 2001 за Янкулов – уволнен е от Николай Гигов и престава да работи в „Локомотив” София. Понеже се познавам лично с президента и спонсора на този клуб, реших да попитам какво се е случило. Оказа се, че Янкулов, в качеството си на администратор на клуба, е бил отговорен за документите на чуждестранните футболисти: TMS сертификат, работна виза и картотека в БФС. На прост език казано: скатана службичка.

През януари тази година, администраторът не е предоставил документите, които са необходими за снабдяването с работна виза на нападателя Л. Шехуди. Следва логична и мигновена реакция от страна на Гигов, „дългогодишният служител на железничарите е бил смъмрен от президента, а след това и освободен”. За тези, които не са запознати с терминологията, TMS = transfer matching system – онлайн система на ФИФА за международните трансфери на играчите.

Така стигаме до най-интересната част от назначението на новия административен директор – минималните изисквания за длъжността. Според Националния класификатор за професиите и длъжностите в България (НКПД), за позицията „Административен директор” се изизскват: „висше образование, Магистър  в областите икономика или право”.

За позицията на административен директор във футболен клуб, има допълнителни изисквания като задължително владеене на английски език, поради спецификата на номенклатурата на ФИФА и УЕФА.

Много ми е интересно Николай Янкулов дали отговаря на тези законови изисквания? Дали е магистър по икономика/право или има сертификат за владеене на английски език на професионално ниво? 




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 608933
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!