Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
12.05.2012 17:06 - До Рим и обратно. Началото.
Автор: vladikoff Категория: Туризъм   
Прочетен: 11891 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 13.05.2012 12:13


Планирането на едно пътуване може да отнеме няколко месеца, а самото пътешествие да трае само няколко дни. Нещо подобно се случи с моето пътуване до Рим и обратно. Някъде през пролетта на миналата година решихме, че ни се ходи до Вечния град и започнахме да търсим информация от всички възможни източници, за които се сещате – форуми в интернет, оферти на агенции, самолетни билети, маршрути в Рим, хотели, хостели, тратории, транспорт в града и до него... абе, всичко!

Оказа се, че на български език няма някой добре написан постинг, който да обяснява конкретно дистанцията от един обект до друг, както и вариантите за пешеходни обиколки на града. Именно тези маршрути дават истинското впечатление от града, защото ти се движиш сред хората, а не си качен на рейсче и те развозват от една точка до друга, както навремето строяваха пионерчетата. Няма и туристическа агенция, която да дава варианти за посещение на 25-30 забележителности, а повечето минават през десетина най-известни места и то – за малко. Само за сравнение: аз в Колизеума изкарах поне 2 часа, няма кой да ме търпи толкова да се разхождам, ако съм с организирана група.

С течение на времето успяхме да намерим изгодни хотелчета, което си е рядкост за толкова скъп град като Рим, особено през месец май – най-туристическият месец: топличко, за да се разхождаш по къс ръкав, без валежи, с достатъчно сянка по улиците. Ще кажете: „Ама защо да е точно през май?” Защото през пролетта вали често, което прави някои туристически обекти недостъпни – не можете да се разходите по Палатинския хълм, няма да ви пуснат в Колизеума, няма да може да поседнете пред фонтана „Ди треви” или на прочутите Испански стълби... Същото е и за зимата, макар снегът в столицата там да е голяма рядкост. Лятото са големи жеги, а аз лично не се чувствам много комфортно да ме пече слънцето на 40-градусова температура.

Билети резервирахме 2 месеца предварително. Всеизвестно е, че Wizz Air предлагат нискотарифни полети от София до Рим и обратно. Конкретно в нашия случай, билетите за отиване и връщане, с включени летищни такси, излязоха около 75 евро. Има тенденция пролетта и лятото билетите да са малко по-скъпи, отколкото другите два сезона, но разликите не са големи. За да не ви изненадат с излишни такси, направете уеб чекиране и в двете посоки, а и си опаковайте така багажа, че да не се налага да го чекирате в багажното на самолета, а да мине като ръчен. Размерите на чантата/раницата/куфара следва да са 55/40/20.

След като сме резервирали полетите, идва ред на хотел или хостел. Това е вариантът, при който не сме избрали да пътуваме с туристическа агенция, а си организираме сами всичко. Екскурзия чрез Agenzia di viaggio ще ви изпрати в покрайнините на града или на 20 км от него, така че за нас този вариант отпадна, още преди да сме го обсъдили по-детайлно. Първоначално планът беше да сме повече хора и да си вземем апартамент около жп гарата „Термини”. Това е изгодно, ако сте поне 5-6 човека. Аз пътувах до Рим само двамата с жена ми и нямаше смисъл да резервирам цял апартамент, след като за 25-30 евро/човек се предлагаха хотелски стаи със самостоятелна баня и WC, спалня, климатик, телевизор, с вкл. кафе и закуска. Хотелът, който избрахме, се казваше Albergo Marechiaro** и включваше изброените по-горе услуги в цената. При резервацията на стаята платихме с кредитна карта чрез www.booking.com. Сигурно сте чували, ако планирате да посетите Рим, че е най-добре да се резервира хотел, близо до гара „Термини”. Това е така, защото на тази гара се пресичат няколко вида транспорт – влакове, автобуси, маршрутки и разбира се най-важното – двете линии на метрото Linea A e Linea B. Като изберете самолетните билети и хотела, общо взето, подготовката за Рим е направена. Остава ви да си организирате колко дни ще си отделите и маршрутите, по които ще се движите. Във всеки хотел има безплатни Welcome Roma map, която очертава три пешеходни маршрута, всеки от които ще ви отнеме по около един ден. Маршрутите по тази карта са: 1. Колизеумът и Палатинският хълм, 2. Ватикана и Св. Петър и 3. Централна градска част – Ди треви, Пантеонът и площадите. Всъщност Рим има над 160 туристически обекта, които си заслужава да бъдат разгледани. Дори само 1/10 от тях да посетите, пак ще ви отнеме много време, така че отделете поне 3 дни за обиколки. Разбира се, това зависи и от финансовите възможности на всеки, защото както самите италианци признават: Roma и una citta cara.

Нашият полет от София беше рано сутрин – в 06.00 ч. Ние отидохме около час и половина преди излитането и (очаквано) самолетът беше пълен. Рим е популярна дестинация и си заслужава да се види! От България не дават бордна карта, когато е направено уеб чекиране и трябва да се следи на кой изход (Gate) ще обявят полета. Искам да използвам този постинг да благодаря за коректното отношение на супервайзорката на нашия полет, която, ако го чете в момента, веднага ще се сети за какво става дума! Самолетът излетя без закъснения и след около час и половина се приземихме в Италия. Като всяка нискотарифна компания „Уиз еър” не предлагат закуска и кафе на борда, но можеш да си платиш и да си купиш от екипажа.

Летище „Леонардо Да Винчи” често е наричано подигравателно с името на другия Леонардо – Ди Каприо. То се намира до гр. Фиумичино, на около 25-30 км от Рим. Тази дистанция обаче не се усеща, защото достъпът до самото летище е много добре организиран. До вътрешността на аеропорта има жп линии, които свързват Фиумичино с Термини основно с два влака – Леонардо експрес и нормален пътнически. Експресът стига до Рим за половин час, а влакът спира на няколко спирки (fermate) и вози около час. Самото летище има нещо типично италианско – елегантно и наподобяващо повече на търговски център, отколкото само на място за спиране на самолети. По всички терминали (а те са 3 на брой) има големи МОЛ-ове на известните им марки D&G, Gucci, Versace, Emporio Armani, Roberto Cavalli, Prada и т.н. Навскяъде има и кафенета, ресторантчета, места, където може да влизаш в интернет, магазини за сувенири, тоалетните са сравнително чисти за огромния трафик туристи, който ежедневно и еженощно е на летището, а при излитане и кацане се открива чудесна панорама към Средизмено море. Освен експреса има много автобуси и шатъли до Термини. Една от големите компании е „Теравижън” www.terravision.eu, които пък имаха и промоция € 8 за отиване и връщане до Рим. Хубави, големи автобуси, които в сутрешния трафик на столицата, стигнаха до Термини за около час. Всъщност Термини комбинира в себе си жп гара, автогара, такси стоянка и двуетажен търговски център. Ако сте фенове на влаковете, вижте и ползвайте Интерсити – скъп е, но определено ще стигнете по-бързо до дестинацията, която сте избрали. На гарата ви очаква малък културен шок – стотици туристи непрестанно пристигат и заминават, постоянно около теб се сменят лица с различен цвят на кожата, различни възрасти, различни групички – в ляво са се събрали групичка африканци и дърпат тревичка от ръка на ръка, отпред китайци те канят да посетиш ресторанта им с „традиционна италианска кухня”, а отдясно – пет рускини развяват сламените си коси и се чудят как да стигнат до хотела, разпънали карти и телефони. Хотел „Марекиаро” е на равна дистанция между Термини и църквата Санта Мария Маджоре. На по около 50 метра от гарата и горе-долу толкова от катедралата. Като типичен българин подхождам със здравословна доза скептицизъм по отношение на квартала и хотела, но оставам приятно изненадан – лобито е чистичко и човекът на рецепцията говори освен италиански, английски и за моя изненада – български: каза „ключ” с ясен люлински акцент. За маааалко да го помисля за наше момче, ама не – италианец си беше. Пробвах го с моя италиански и се разбрахме, за учудване на съпругата ми. Настанихме се в стая с гледка към „Виа Джокарто” и „Санта Мария Маджоре”. Слизаме да пием по едно espresso italiano и пица, и сме готови за първата разходка. 



Тагове:   туризъм,   рим,   разходка,


Гласувай:
4



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 608961
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!