Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
13.05.2012 00:57 - До Рим и обратно. Ватикана.
Автор: vladikoff Категория: Туризъм   
Прочетен: 5438 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.05.2012 01:05


Решаваме да започнем от Ватикана, защото до догодина мисля да приключа с посещението на 5-те най-големи музеи в света – Лувъра, Сикстинската капела, Прадо, Ройал мюзиъм и Ермитажа. Три вече са разгледани, остават още два. Най-бърз и евтин транспорт от Термини до Ватикана е Линия А на метрото, където за 1 евро имаш право да пътуваш час и 45 минути. Самото пътуване от Термини до спирка “Октавиан” трае около 20 минути. Метрото е добре уредено, надписите са на италиански, което мен ме устройва, но дори и да не знаете езика, навсякъде има карабинери, които с готовност ще ви упътят за точната спирка на английски. В 10:30 метрото е пълно с туристи, станция „Октавиан”, където се слиза за Ватикана и Сан Петро, е 7-а поред от Термини, но след четвърт час сме пред огромните стени на Ватикана. Опашката се извива зад ъгъла, за моя изненада не само християни чакат на нея. Индийци, китайци, араби – всякакви туристи чакат пред портите, за да разгледат картините и скулптурите на Микеланджело, Леонардо да Винчи, Рафаело, Бернини, Караваджо, Тициан и др.  По-голямата част от вътрешността на крепостта е заета от градините, които са създадени още през Ренесанса. Преди да стане дом на папите, Ватикана е била любимо място на императорите Калигула и Нерон. Според Wikipedia населението на Ватикана е 932 човека, 100% християни, 100% католици.

Входът към музеите не е през Св. Петър, а отстрани на крепостната стена. Въпреки че на пръв поглед опашката от туристи е стряскаща, ние успяхме да влезем (без да се пререждаме) за десетина минути чакане. Вътре пак има охрана, но не е като на летището, тоест – не те карат да сваляш колана и обувките. Качваме се по прочутите стълби, а преди това плащаме 16 евро вход, за студенти е 8 евро. Огромната тълпа се е насочила към Сикстинската капела, но ние не бързаме и обикаляме всички галерии – Египетската със статуите на боговете Амон Ра, Анубис, Озирис, мумиите на императорите от Древен Египет, след това се насочваме към галериите с картините и огромната Галерия на картите, която съперничи по изящност и помпозност на капелата. Интересното в тази галерия са не толкова картите на италианските острови и самият Ботуш през годините, а покривът, който е изрисуван с множество картини на библейска тематика. Ватиканските музеи представляват корпус от няколко етажа, всеки от които разделен на различни коридори, пълни с шедьоври на различна тематика. Има и секция за подкрепа не само на духовното, но и телесното битие, в която се намират ресторантите, сладкарничките и кафенетата, както и чудесни местенца за релакс в градините и двора на двореца. За по-палавите, които романтиката ги настройва по-интимно, трябва да кажа, че навсякъде има камери и гвардейци, които няма да ви оставят да се опознаете в библейския смисъл под сянката на някоя палма или горичка.

За да се стигне до La capela sestina, се върви по едно коридорче и ако сте разгледали всички фрески и рисунки преди това, вече ви се е схванал врата от гледане нагоре. Колкото и да не е удобно да гледате нагоре и да се въртите, няма как да не останете очаровани от стенописите на Микеланджело „Христос дава ключовете на св. Петър”, „Изкушението на Исус” и „Наказанието на Кора”. Таванът е рисуван от Микеланджело в продължение на 4 години. Самата капела е с размери 40 на 13 метра и височина 20 метра. Художникът е лежал на скеле, стигащо до покрива и е рисувал в това положение. На една от стените е огромната фреска „Страшният съд”, която Микеланджело е рисувал 6 години. Цветовете и моделите на нея са толкова истински, че при по-продължително гледане, човек остава с чувството, че гледа скулптура, а не картина. Фигурите са с измъчени лица, дори Дева Мария страда.

Страшният съд е обект на сериозен спор между кардинал Карафа и Микеланджело: художникът е обвинен в неморалност и нетърпимо безсрамие, показвайки голи фигури, с открити гениталии. Затова започва кампания за цензуриране му със смокинови листа на половите органи. Изборът на нов папа се извършва в капелата, ако излезе бял дим през комина – има избран папа. В самата капела има пейки, където може да се седне и да се почине, защото разглеждането на музеите отнема между 3 часа и цял ден.

Излизането от Ватикана е лесно, спомогнато от указателните табели uscitа (изход). Отпред обаче те чака нещо не по-малко монументално и красиво – Piazza San Pietro, разположен пред едноименната базилика.



Тагове:   Ватикана,   Рим,


Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 606651
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!