Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
14.05.2012 21:26 - До Рим и обратно. Св. Петър и Сант Анджело
Автор: vladikoff Категория: Туризъм   
Прочетен: 5068 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 14.05.2012 21:28


 Излизането от Ватикана е лесно, спомогнато от указателните табели uscita (изход). Отпред обаче те чака нещо не по-малко монументално и красиво – Piazza San Pietro, разположен пред едноименната базилика. Когато говорим за този красавец, не можем да не споменем името на неговия създател – скулпторът Джовани Бернини, който работил повече от деситилетие по оформянето на площада.  Над всяка една от колоните, които ограждат площада, се издига по една статуя на ангел. Самият площад е с размерите на три футболни игрища едно до друго, а интерес за туристите представляват както оформените в кръг рисунки по земята около обелиска, така и статуите над колоните, водещи до базиликата “Св. Петър”. Ние се снимахме на фонтана пред базиликата, а аз си намерих едно местенце и приседнах в основата под самия обелиск. Обелискът се извисява на 40 метра от основата до кръста, намиращ се на върха му. Той датира от 1300 г. преди Хр., но е донесен в Рим от император Калигула през 65 г. сл. Хр. Това е единственият обелиск от римски времена до днес, който е останал изправен и през вековете не е рухнал. 

Според много наръчници за туристи площадът “Св. Петър” е сред най-красивите площади в света, като повечето автори го поставят в своеобразния Топ 5 на тази класация. За самата базилика се твърди, че е най–известната катедрала на земята. Трябва да се разгледат олтара с балдахина на Бернини, под който е реликвариума и се твърди –  гробът на св. Петър.  Тук се намира единствената творба на Микеланджело, която носи неговия подпис – Пиета.

След доволно много снимки на Piazza San Pietro, продължаваме нашата разходка по улицата на обединението (Via della Conciliazione). Тази улица свързва площада със замъка “Сант Анджело” и има важна роля в книгата на Дан Браун “Шестото клеймо” (на англ. Angels and Demons) Да припомним какво казва авторът на бестселъра за тайния проход под тази улица в книгата: Много пъти бе чувал за него, без да знае къде точно се намира входът му. Il Passetto — „малкият проход“ — беше тесен тунел, дълъг осемстотин метра, който свързваше замъка Сант Анджело с Ватикана. Много папи го бяха използвали, за да бягат на сигурно място по време на обсади на Светия град… както и неколцина недотам благочестиви свети отци, за да посещават тайно любовниците си или да ръководят изтезанията на враговете си. Предполагаше се, че днес двата края на тунела са заключени и ключовете се пазят в някой ватикански сейф. 

Днес има специална обиколка на Рим, наречена “Ангели и демони”, която обикаля местата, описани в книгата. За основа е взето стихотворение на Джон Милтън, приятел на Галилей, който го посетил по време на неговия домашен арест, наложен му от Църквата. Ето как звучи то:

От гроба земен на Санти, знай,

от дупка дяволска, та чак докрай,

положен път е светъл, изпит свят,

и ангели над него бдят

Интерпретират се четирите елемента: земя, въздух, вода и огън. Сан Пиетро (въздухът) с колоните на Бернини се свързва с моста на ангелите (вода) чрез този таен тунел.

Самият замък “Сант Анджело” си е зловещ дори и на дневна светлина. Прибавете към него и мрачната му слава от историята и ще рвзберете, защо не ми се искаше много да го разглеждам отвътре. Много по-красиви и огрени от светлина бяха статуите на ангелите от Ponte S. Angelo над река Тибър, който е пешеходен мост и разкрива хубава панорама както към Ватикана, така и към северната част на Рим към Пиаца дел Пополо. Мостът е известен със статуите на десет ангела, като няма да се спирам отделно на всяка статуя, а само на тази, която на мен ми направи най-голямо впечатление, т. нар. Ангелът с ноктите. Този красив ангел, облян от светлина, според много изследователи, е считан за Архангел Михаил, заради надписът Aspiciant ad me quem confixerunt, изписан в колоната под статуята. В превод от латински език, звучи нещо подобно на: “Очаквам с нетърпение да преведа (душите на) онези, които тези (нокти) прободоха”. В Библията точно свети Архангел Михаил пази тялото на Моисей и превежда душите на мъртвите до ада или рая. За голямо мое съжаление мога да кажа, че вандали са осквернили тази статуя. Нокътят, който ангелът носи в дясната си ръка, е отчупен от неизвестен хулиган, който доволно си е отнесъл този “трофей”, заедно с показалеца на ангела. 



Тагове:   Рим,   сант анджело,


Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 606760
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!