Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
18.08.2013 17:50 - Истанбул
Автор: vladikoff Категория: Туризъм   
Прочетен: 9246 Коментари: 1 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато американците търсят в Google информация за българската столица, първото нещо, което излиза като резултат, е църквата „Света София”. За наше съжаление обаче, тя се намира в бившия Византион, Константинопол, Цариград, градът между два континента – днешен Истанбул, Република Турция. Не знам дали защото летях с Turkish Airlines, но самолетът направи панорамно кръгче над града, преди да кацне на летището „Кемал Ататюрк” и се ползва като хъб на полетите от Азия, Африка и Европа. Гледката към нощен Сапфир – най-високата сграда в града и окъпаното в светлини пространство на двата бряга на Босфора, остава и до днес един от най-приятните пейзажи, които съм гледал. Аерогарата на Истанбул е шестото най-натоварено летище в Европа за 2012 година, с пътникооборот от 45 млн. души на година. След като турските авиолинии бяха обявени за най-добър превозвач за нашия континент за втора поредна година, през 2013 прогнозите са, че летището ще влезе в Топ 5, оставяйки зад себе си Фиумичино, Мюнхен, Барселона, Барахас-Мадрид и Гетуик. Очаквах Терминал 2, на който каза нашият полет, да бъде микс от азиатски турлю гювеч, но съм приятно изненадан от добрата организация и чистотата, която турците поддържат.

Вече споменах небостъргача Сапфир, който се издига на 261 метра височина и по това съперничи на Айфеловата кула и Крайслер билдинг. Ако започнете обиколката на Истанбул от тази начална точка, ще имате възможност да посетите и намиращият се наблизо МОЛ Флора, в който ще намерите магазини на всички световни производители на маркови облекла. Веднага давам жокер – пазарете се за цените! Турците обичат търговията и се пазарят с кеф, когато видят, че срещу тях е човек, който „играе по техните правила”. Така цената може да падне дори наполовина и макар, че накрая можете да станете свидетели на театър, като например продавачът да хване драматично главата си с две ръце и да започне да се вайка как го ограбвате, то и двете страни се разделят доволни. В този град край Босфора има десетки огромни молове, които съперничат на дубайските по размери и площ. Ако решите да посетите всички магазини в моловете, ще ви трябват месеци наред, а както казваше един брадат интерпретатор на хегеловия диалектически метод, станал известен като диалектически материализъм – количествените натрупвания водят до качествени изменения. Не знам дали и на вас обиколките по моловете ще ви накарат да размишлявате върху Карл Маркс, но затварям тази философска скоба и се връщам на шумния и пълен с тълпи туристи мегаполис. Истанбул е официално около 12 млн души, което го поставя категорично сред най-големите по брой на населението в Европа. Според Уикипедия е най-големият в Европа и трети по големина в света. Той е единственият град, който за разлика от Москва, Лондон или Париж, не е столица.  Въпреки това, той винаги е бил финансовата столица на страната. Годишно го посещават над 3 млн туристи. Пак ще цитирам една класация (Форбс), според която градът е на 4-о място в света по брой на живеещите в него милиардери. Най-известните центрове за пазаруване са в Сапфир, Флориа мол, Истиние парк мол, Форум Истанбул и тези на улиците „Истиклял” и „Багдад”, където дори се организира шопинг фестивал през месец юни. Заради това събитие Истанбул се нарежда сред най-предпочитаните шопинг дестинации, макар че лично моят фаворит в тази категория си остава столицата на Китай град Beijing (Пекин).

Уморени от пазаруването, а и от горещите температури в града дори през ноември, най-приятният начин за релакс, е да посетите Аквариума. Той е сравнително нов, официалното му откриване е 2012 г. и според различни класации се нарежда сред 5-те най-големи в света. Намира се близо до летището, официалното му наименование е Istanbul Aquarium и е взел най-доброто от предшественика си Turkuazoo. Сградата е с обща площ от 22 000 кв.м., разположена на два етажа и подводен тунел от 80 метра. Както всяка популярна туристическа атракция, има големи опашки пред входовете, но ние сме се снабдили с билети предварително и минаваме бързо. Билетът за възрастен струва 35 турски лири. Заслужава си да отделите няколко часа, за да разгледате аквариума. В почти всяка една от залите има какво да се види, информацията е на 5 различни езика, така че все ще се справите, дори да не сте полиглот. Има над 1500 вида морски и океански обитатели, от миниатюрни миди и рачета до огромни бели акули, плуващи до-над-около и покрай вас. Снимките са разрешени без светкавица на телефоните и фотоапаратите, а също така има секции, в които можете да пипнете риби и скатове. Това последното за мен беше шокиращо, защото си мислех, че всички скатове са смъртоносни, заради електрическия ток в опашките им. В аквариума има и достатъчно кафета и места за отдих, ако морската разходка ви се стори уморителна. На втория етаж е терасата с прекрасна панорамна гледка към морето. Наистина – чудесно преживяване е посещението на този аквариум и горещо препоръчвам, ако имате време, посетете това местенце в Истанбул!

Разходката ни продължава с обяд в изискан местен ресторант. Оглеждам посетителите – по-голяма част от тях са чужденци като мен. Това означава две неща – първо, че ресторантът е по-висок клас от нормалното и второ – че има не само агнешко месо, а разнообразие на други като телешко, пилешко, риба и кайма. Масите са с чисти бели покривки, сервитьорите са с черни костюми и бели ризи, храната се поднася по етикет. Всичко, както си трябва. Похапвам доволно с порция агнешко месце с картофки, след това нещо, приличащо на нашия пататник, който домакинът ни препоръча като местно ястие и завърших с баклавичка, пълна с турски локум. Алкохол не пих, но за това пък другият българин, който бе с нас, дръпна набързо две големи водки с кола. Следва панорамна обиколка с кола – минаваме покрай стадиона „Тюрк телеком арена”, пистата за Формула 1 „Истанбул парк”, двата моста над Босфора – „Ататюрк” (дължина 1500 м) и „Султан Мехмед” (1100 м). Нашият водач разказва с гордост, че се строи и трети мост между Мраморно и Черно море. Имате ли повече време, разходете се с корабче по Босфора, за да можете да кажете, че сте преплували от Азия до Европа, като се хвалите пред приятелите след време. По двата бряга ще разгледате накацали резиденции, луксозни вили и хотели, като именно бреговете и хълмовете зад тях, са най-скъпите места за покупка на имоти в Истанбул. И като стана дума за имоти, два други квартала не мога да подмина – Левент и Маслак. Още от времето на Отоманската империя, градът е център на търговията и днес е активна част от стоковата борса на света. Специално пейзажът на квартал Левент започва да прилича на Шанхай или Ню Йорк – все по-високи административни сгради, множество световни корпорации с офиси и фабрики в тази част. Турция е една от най-динамично развиващите се икономики и Истанбул е локомотивът на тази позитивна промяна. Дори да не отидете до някои от тези корпоративни квартали, посетете Капалъ чарши – покритата търговска улица в центъра и се спазарете с търговците от дюкянчетата на чаршията. Капалъ чарши беше избрана за фон, на който лошите преследваха Джеймс Бонд в последната серия от поредицата за агент 007. Друга забележителност на града е резиденцията „Топкапъ”, кацнала на един от хълмовете с изглед към Босфора. Четири века това е бил султанският дворец, а днес е музей, в който се пазят богатствата на империята, простирала на от Далечна Азия до средата на Европа. Представете си умалено копие на Забраненият град, където вместо четиридесет сгради, има четири такива, всяка с различно ниво на достъп. Друго сравнение с двореца на китайските императори в Пекин е помещението за конкубини и мястото на харема. За разочарование на мъжката част от туристите, днес харемът стои празен.

Ще завърша с няколко места в Истанбул, които се определят като начална точка за туристическа обиколка на града. Първото изречение за започнах със споменаването на църквата „Света София”. Огромна! Това е първата дума, която ви идва в ума, когато се изправите пред металните куполи и четирите минарета около тях. Бях чувал, че на мястото на „Света София” се преплитат три религии – езическа от предвизантийския период, християнство и ислям. Днес тя е джамия, но вътре са запазени структурата и част от надписите на православна църква. Запазени са и някои иконописи, като са заличени са само иконите, защото според исляма, в храмовете не може да има лица на хора. Днес църквата е музей и може да се посещава свободно срещу 25 турски  лири. След това отиваме до Синята джамия, която е била построена, за да засенчи по мащаби „Света София”. Няма входна такса и всеки може да влезе и да я разгледа, дори жени. Пред джамията има хубав парк, наречен „Хиподрум”, като в миналото там  са се провеждали надбягвания с коне. Не пропускайте да разгледате няколко неща в него - Египетският обелиск, Змиевидната колона, Колоната на Константин и Фонтанът на Вилхелм ІІ.

Истанбул е град, с които са свързани някои от най-четените писатели. Град, от който са се вдъхновявали автори като Агата Кристи, Ърнест Хемингуей, в по-ново време Орхан Памук и Дан Браун. Трудно е да се опише магията на този космополис – в него се преплитат търговия, история, култура, бизнес, различни по цвят и националност хора, което го прави пъстър, жив, шумен и вечен.




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. toninabog - Поздрави!
26.08.2013 19:14
И според мен Истамбул е много хубав град!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vladikoff
Категория: Лични дневници
Прочетен: 606660
Постинги: 98
Коментари: 394
Гласове: 1246
Спечели и ти от своя блог!